İçeriğe geç

Ortalama…

Anlam arayışı insanın yeryüzündeki hem amacı hem sıkıntısı…

Bir tutam oradan , bir tutam buradan derlemelerle “ zaman oyalandığında “  sonlu bir varlık olarak insanın çıkış kapısına yaklaştığında boğazı düğümleniveriyor.

Yaşamak ile anlamlandırmak arasında derin bir uçurum var. Bilinç seviyesi yukarıya çıktıkça anlam ihtiyacı artıyor. Bilinç seviyesinin “ ortalama “ olması derleme , derinliği olmayan , geçici , uçucu şeylerin peşinde koşmayı , haz almayı yeterli gördürüyor bazen de amaç haline geliyor.

Ortalama en tehlikeli konumlanma olsa gerek yarı açık göz ile araç kullanmak gibi.

Araç kullanamıyorsan , ehliyetin yoksa araç kullanmazsın yani ortada durum yoktur, araç kullanma farkındalığı ve hazzı deneyimlenmemiştir. Öyle de bir hayat geçer gider  , o kadardır.

Ortalama olmak neyi , nerede , nasıl , neden gibi soruların yarım ağız algılanması gibi. Her şeyden biraz. Ortalama olmak tehlikenin içinde farkında olmadan yürümek biraz. Ara ara rasyonalizasyonlar , ara ara duygusal zamanlar içinde geçen sadece o an olanlara uyumlanmak.

Savrulmaların , tutarsızlıkların , iniş çıkışların ana sebeplerinden biri ortalama yaşam gibi görünüyor. Çağın insanının en büyük zorluklarından biri bu eşiği aşabilme kabiliyeti. Değişim öylesine hızlı ki , geçmiş dediğimiz zaman aralığının süresi giderek kısalıyor. Geçmiş dediğimiz kavramın anlamı değişiyor. Dolayısı ile ortalama ;  geçmiş bugün ve gelecek arasındaki bağlantılarda atlamalar yaşadığından , dış koşulları , insanları suçlamaları artıyor.

Bilinç başa çıkamadığında semptomlar yaratıyor. Tam ve bir olamama , bütünlük halinde anlamlandıramama , yeterli bilgi seviyesine , bakış açısına ulaşamama sebebi ile algı yanılmaları , tercih hataları ortaya çıkıyor. Oradan biraz , buradan biraz toplama bilgilerle hayatına rota çizmeye , kararlarının alt yapısını kurmaya çalışıyor , sonu genellikle olumsuz sonuçlar yaratıyor.

Ortalama bilincin en büyük sorunu eksikler sebebi ile bütüne yürüme kabiliyetinin eksik olması , bu sebeple kendini rahatlatma yöntemi olarak kendi dışını suçlamalara tabi tutuyor , tutmak zorunda kalıyor. Kendine açıklayamadığı , anlam yükleyemediği savrulmaları direksiyonda kendi olmasına rağmen sürekli başkalarına yüklüyor. Hayat her zaman adil değil , olmayacaktır da. Haksızlıklara maruz kalacağız. Mesele tüm bu olanlardan çıkarabileceğimiz sonuçlarla alakalıdır ve bu da tamamen bilinç seviyesi ile alakalıdır.

Bilinç seviyesi bilgi ile aldığı bilgileri doğru bağıntılarla düşünmeyle , yorumlamayla , ön yargılardan , suçlamalardan vazgeçmekle yapabilir. Açık olmak , bir görüşü okuyup , duyup , görüp taraf olmak , onu idol yapmak ile , her görüşü bakış açısını anlamaya çalışmak arasında büyük farklar var. Ortalama ; bir şeylerin peşinden gitmek zorunda hisseder kendini , bir rahat alan açar , kendine uygun gördüğünün peşinden gider. Dar görüş ortalama olmaktır , kapalılıktır esasında. Dar olduğunun farkında olamamaktır , kendini tam “ sanmaktır “ . Yeniye , farklıya açık olmak ile anlamlandırmak arasında derin bir uçurum vardır. En çok karıştırılan tutumdur. Açık fikirli , olanları tepkisiz karşılamak ile olanları anlamlandırma , anlamaya çalışmak bambaşka yollar.

Ortalama olmak hayatın farklı tatlarını anlamlandıramama , yaşadığını sindirememe sorunları yaratır. Harika , lezzetli şeyler yiyebilirsiniz , yerken büyük haz alabilirsiniz ama sindirim sorunu var ise yediğinizin hazzından fazla sıkıntı yaşayacaksınız . Her defasında sindiremeyeceğinizi bildiğiniz halde o hazzı yaşamaya devam etmeyi istemek , ortalama bilincin savrulmalarından başka bir şey değil. Hataları tekrarlamaya yönelmek , “ mış gibi “  yaşamak gibi. Ortalama olmanın en büyük handikaplarından biri bildiğini sanıp  uygulayamamak , biçime , anlayışa sokamamak , bütüne , anlama ulaşamamak. Savrulmalar arttıkça “ mış gibi “ yaşamak sayısı da , süresi de artacaktır.

Suçlamak , sınır koymak , farkındalık ortalama için savrulmalarına geçici çareler bulmaktan öteye gidemez.

“ Esası kavrayamamış bilinç sadece oyalanır “ …

Anlamlandırma ihtiyacı , becerisi , bunun adına emek harcamak , zaman harcamak , suçlamak yerine çözümlemeye çalışmak , alışkanlıklardan vazgeçmek , bilgi ile donanmak , bilgileri yorumlamak , taraf olmamak savrulmalardan ve ortalamadan çıkmak için en önemli yol olsa gerek…

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Twitter
YOUTUBE
Instagram